
Główne cele biodynamiki to:
1. pielęgnować, dbać, regenerować naszą Matkę Ziemię
2. modyfikować i kultywować naturalne pejzaże
3. zapewniać wszystkim zdrowe odżywianie się
4. rozwijać osobowości wszystkich rolników uprawiających w ten sposób swoją ziemię
5. kreować nowe horyzonty społeczne dla upraw BIO poprzez rozwijanie więzów współpracy pomiędzy producentami [rolnikami] , konsumentami i handlowcami
Uprawa winorośli zgodna z zasadami rolnictwa biodynamicznego przywraca zrównoważony ekosystem. Wokół winnic sadzone są żywopłoty chroniące przed wiatrem i mające chronić również ptaki i pożyteczne owady. Właściciel winnicy rozrzuca między rzędami krzewów naturalne nawozy, takie jak obornik, żyto, wykę, które chronią owady i mikroorganizmy konieczne dla dobrego rozwoju winorośli. Tworzą one kompost, który pobudza aktywność biologiczną gleb.
Najsłynniejszym, naturalnym środkiem do nawożenia w uprawach biodynamicznych jest tzw. preparat 500 (bouse de corne), stosowany [jak zawsze w biodynamice] w dawkach homeopatycznych: 100 gram bouse de corne rozpuszczone w 30-u litrach wody, jest spryskiwane (mgła) na jeden hektar.
W biodynamice nie chodzi o ilość, ale o energię
(cyt:Nicolas Joly).
Preparat 500 powstaje przez fermentację krowich odchodów w krowim rogu, zakopanym w ziemi na pół roku. Dzięki zastosowaniu preparatu 500 uzyskuje się prawidłową strukturę gleby, jak również stymuluje on rozwój żywych organizmów. Prawidłowe stosowanie preparatu 500 korzystnie wpływa na smak i kolor rodzących się winogron.
Podobnych preparatów naturalnych stosowanych w biodynamice jest 9 [od 500 do 508], a ich receptury zostały opracowane przez Steiner’a, na podstawie własnych, czysto teoretycznych rozważań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz